Εξώφυλλο βιβλίου Αγία Γραφή Εκκλησία Παράδοση - Εκδόσεις Αλτιντζή
π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ

Αγία Γραφή, Εκκλησία, Παράδοση

13.00
Θεολογία - Εκκλησιαστική ζωή

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 25€

Ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ έθεσε το θέμα του «εκχριστιανισμένου Ελληνισμού», που σχετίζεται με το μεγάλο πρόβλημα της ελευθερίας, σε αντιδιαστολή προς τα σχετικά προβλήματα που έθετε τόσο η αρχαία φιλοσοφία όσο και αρκετοί φιλόσοφοι της εποχής του. Μέσα από τις φιλοσοφικές αφετηρίες των σπουδών του «βρήκε στους έλληνες πατέρες την πλήρη επιβεβαίωση της αρχής ότι η ελευθερία είναι το κλειδί όχι μόνο της ιστορίας αλλά και της οντολογίας, κάθε δηλαδή προσπάθειας για ερμηνεία και κατανόηση της πραγματικότητας και της αλήθειας… (από τον πρόλογο) – Αγία Γραφή, Εκκλησία, Παράδοση – π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όντας η νεοπατερική σύνθεση στο έργο του μία συμβολή που δεν εξαντλεί την ερμηνευτική της προοπτική στην προβολή του πατερικού γράμματος, αλλά εκφράζει το αγιοπατερικό φρόνημα ως το διαχρονικό πρότυπο εκκλησιαστικής βιωτής και θεολογίας, η μελέτη των συγγραφών του έχει πράγματι ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ως εκ τούτου, μέσα από το έργο του π. Γ. Φλωρόφσκυ ο αναγνώστης εμπλουτίζεται με ένα βα­­­­­θύ θεολογικό πνεύμα και μία γραφή που γνωρίζει να διαλέγεται πραγματικά.
Το­ πρό­βλημα είτε στην περίοδο του π. Γεωργίου είτε σήμερα ισχύει, όπως ισχύει και η απά­ντησή του προκαλώντας μας να την ξαναδούμε μέσα από την προοπτική των προ­φη­τι­κών λό­­γων του:
“Έτσι σήμερα αντι­­­μετωπίζουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα: Τι μπορούμε να προσφέρουμε αντί της Αγίας Γραφής; Θα προτιμούσα τη γλώσσα της παράδοσης, όχι λόγω οκνηρίας και εύπιστης “συντηρητικότητας” ή τυφλής “υπακοής” σε κάποιες εξωτερικές “αυθεντίες”, αλλά απλώς διότι δεν μπορώ να βρω καλύτερη φρασεολογία. Είμαι προετοιμασμένος να εκτεθώ σε αναπόφευκτη κατηγορία περί “απαρχαιωμένου” και “φονταμενταλιστή”. Θα δια­μαρτυρόμουν λέγοντας ότι μία τέτοιου είδους κατηγορία είναι αδικαιολόγητη και εσφαλμένη. Βεβαίως δέχομαι και υποστηρίζω τα “δόγματα της­ πί­­στεως” ενσυνείδητα και ολόψυχα, διό­τι αντιλαμβάνομαι διά της πίστεως την αιώνια ορθότητα και επικαιρότητά τους σε όλες τις ε­πο­χές και σε όλες τις καταστάσεις, συμπε­ριλαμβανόμενης και της “σημερινής”. Πιστεύω­­ ακριβώς ότι τα “δόγματα της πίστεως” μπορούν να βοηθήσουν μία απελπισμένη γενιά σαν τη δική μας να ανακτήσει χριστιανικό θάρρος και όραμα.”

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ISBN: 978-960-9465-38-0
Σελίδες: 208
Έτος: 2018
Εκτύπωση: μονόχρωμη
Εξώφυλλο: μαλακό
Διαστάσεις: 14×21 εκ.
Κωδικός Ευδόξου: 112694209

Μενού