Εξώφυλλο βιβλίου Ο Πρώτος Λόγος - Εκδόσεις Αλτιντζή
Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς

Ο Πρώτος Λόγος

Μελετήματα Θεολογίας
13.00
Θεολογία - Εκκλησιαστική ζωή

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 25€

Ο τίτλος του βιβλίου «ο Πρώτος Λόγος» είναι παρμένος από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους και Πατέρες της Εκκλησίας εν γένει και η θεολογία του αποτελεί τη συνέχεια της θεολογίας των μεγάλων Καππαδοκών. Τα δύο κείμενα που εντάχθηκαν σε αυτή την έκδοση, «Η Μεγάλη Βουλή του Θεού στον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή» και το «Σχόλιο σε Σχόλια του αγίου Μαξίμου περί της καταστάσεως των ανθρώπων στον Μέλλοντα Αιώνα» εκδόθηκαν στη Σερβική γλώσσα σε ένα ειδικό τόμο αφιερωμένο στον Άγιο Μάξιμο… (από τον πρόλογο) – Ο Πρώτος Λόγος, Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα μελετήματα του πρώην Επισκόπου Ζαχουμίου & Ερζεγοβίνης τοποθετήθηκαν σε μία τέτοια σειρά, ώστε να βοηθήσουν τον αναγνώστηνα εντοπίσει τη λειτουργικότητα στην ανάπτυξη μιας θεματολογίας που ξεκινά από το ερώτημα για το πώς οι Πατέρες είδαν την Αγία Γραφή  μέχρι το πώς μπορεί κανείς να διαλέγεται με τον σύγχρονο φιλοσοφικοπολιτικό προβληματισμό.
Ο τίτλος του βιβλίου «Ο Πρώτος Λόγος» είναι παρμένος από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, στον οποίο αναφέρονται δύο από τα κείμενα που εντάχθηκαν σε αυτή την έκδοση. Το κείμενο περί της «Βουλής» του Θεού διασαφηνίζει το πλαίσιο κατανόησης του ερωτήματος της εμπροϋπόθετης ή της απροϋπόθετης σάρκωσης του Θεού ενώ το «Σχόλιο σε σχόλια του Αγίου Μαξίμου περί της καταστάσεως των ανθρώπων  στο μέλλοντα αιώνα» διευκρινίζει θεολογικά ερωτήματα όπως αυτό της αποκαταστάσεως των πάντων, θέτοντας παράλληλα υπό κριτική τηφιλοσοφική (εννοιοκρατική) προσέγγιση που απαντάται σε ερευνητές του Αγίου Μαξίμου.
Το κείμενο για το δόγμα και ήθος στην ορθόδοξη παράδοση είναι μία ερμηνευτική προσέγγιση της αγιοπατερικής – οικουμενικής θεολογίας που ξεκινά από τον Όρο της Χαλκηδόνας και διευκρινίζει τη χριστοκεντρικότητα της ορθόδοξης έκφρασης.
Στη συνέντευξη με θέμα τη μαρξιστική και τη χριστιανική αντίληψη της θρησκείας αναλύεται η έννοια της θρησκείας και διευκρινίζεται  η θεώρηση της όντως ορθοδοξίας ως μη εξουσιαστικής συνθήκης του κόσμου.
Στο τελευταίο κείμενο του βιβλίου, όπου γίνεται λόγος περί ανθρωπολογίας κατά τον Αλ. Παπαδιαμάντη και τον Φ. Ντοστογιέφσκυ,  ο σεβασμιώτατος θέτει στο υπόβαθρο των αναλύσεών του την εκκλησιαστική πνευματικότητα που διαπερνά τα έργα των δύο αυτών μεγάλων συγγραφέων, επισημαίνοντας παράλληλα τα κύρια πνευματικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν το έργο τους,σημειώνοντας μάλιστα και τη στάση τους σε αυτό που λέγεται ευρωπαϊκός πολιτισμός.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ISBN: 978-960-9465-47-2
Σελίδες: 216
Έτος: 2019
Εκτύπωση: μονόχρωμη
Εξώφυλλο: μαλακό
Διαστάσεις: 14×21 εκ.
Κωδικός Ευδόξου:

Μενού