Εξώφυλλο βιβλίου Η Σύνοψις Χρονική του Κωνσταντίνου Μανασσή - Εκδόσεις Αλτιντζή
Μαρία Αυγερινού-Τζιώγα

Η Σύνοψις Χρονική του Κωνσταντίνου Μανασσή

Συμβολή στην υφολογική μελέτη μιας έμμετρης χρονογραφίας
22.00
Βυζαντινή γραμματεία

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 25€

Γνωστότερο και σημαντικότερο έργο του Κωνσταντίνου Μανασσή εξακολουθεί να είναι η Σύνοψις Χρονική, μια έμμετρη χρονογραφία σε 6733 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους, που περιλαμβάνει τα γεγονότα από κτίσεως κόσμου έως το έτος 1080 μ.Χ. («μέχρι του κυρού Νικηφόρου το Βοτανειάτου»). Πηγές της: ο Διονύσιος Αλικαρνασσεύς, ο Ιωάννης Λυδός, ο Ιωάννης Αντιοχεύς και άλλοι για την εποχή προ του Μ. Κωνσταντίνου… (από τον πρόλογο) – Η Σύνοψις Χρονική του Κωνσταντίνου Μανασσή, Μαρία Αυγερινού-Τζιώγα 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με την εργασία αυτή προσπαθήσαμε να δούμε από κοντά δύο από τους τρόπους με τους οποίους ο Κωνσταντίνος Μανασσής κατόρθωσε να μετατρέψει σε ποιητικό έργο το χρονικογραφικό υλικό που παρέλαβε από προγενέστερούς του συγγραφείς.
Σε δέκα τμήματα του έργου, που αποτελούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες συνθετικές μονάδες, εξετάζουμε τη λειτουργία του επιθέτου και των διαφόρων «εικονικών μέσων» του λόγου.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται συστηματικός λόγος για τα εικονικά στοιχεία. Στο ίδιο κεφάλαιο μας απασχολούν επίσης οι αφηγηματολογικές έννοιες, που θα επικαλεστεί η ανάλυση αυτή, μολονότι προσπαθούμε συνειδητά να μην περιπλανηθούμε στους λαβύρινθους της σύγχρονης αφηγηματολογίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, που αποτελεί τον κορμό της εργασίας εξετάζουμε τη χρονογραφική αφετηρία, την οποία αναδέχτηκε και μετεξέλιξε ο Μανασσής. ενδιαφέρει να παρακολουθήσουμε τα ίχνη της όπως είναι αποτυπωμένα μέσα στο ίδιο το δικό του έργο.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ISBN: 978-960-9465-16-8
Σελίδες: 368
Έτος: 2013
Εκτύπωση: μονόχρωμη
Εξώφυλλο: μαλακό
Διαστάσεις: 17×24 εκ.
Κωδικός Ευδόξου: 112693851

Μενού